Αχίλλειο

Απόσταση από την πόλη της Κέρκυρας

9 χλμ. Ο χρόνος με το αυτοκίνητο είναι περίπου 15 λεπτά.

Κοντινές περιοχές

Βόρεια 3 χλμ. Πέραμα,χρόνος με το αυτοκίνητο 5 λεπτά.Νότια 4 χλμ. Μπενίτσες,χρόνος με το αυτοκίνητο 8 λεπτά.

Συγκοινωνία

Δείτε αναλυτικά τα δρομολόγια των πράσινων λεωφορείων www.astikoktelkerkyras.gr.Από και προς την πόλη της  Κέρκυρας ο χρόνος είναι  περίπου  20 λεπτά.

Μορφολογία παραλίας και θάλασσας                                                                                                

Άμμο και βότσαλο έξω.Βαθαίνει ομαλά,άμμος και βότσαλο μέσα.

Η περιοχή διαθέτει    

view super-market sunbed restaurant castle bar apartment                                                                                                                  

Προέλευση ονομασίας

Η αγάπη για την  ελληνική μυθολογία και συγκεκριμένα ο θαυμασμός για τον Αχιλλέα  έδωσε το όνομα στο κτίριο που βρίσκεται στην περιοχή. 

 

                                   

Ιστορία της περιοχής

Η Σίσσυ επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Κέρκυρα το 1861 κι έμεινε στο Μον Ρεπό, ως φιλοξενούμενη του Άγγλου Αρμοστή Herny Stoks. Λίγα χρόνια αργότερα, μετά το θάνατο του γιου της, η Σίσσυ, αναζήτησε ένα καταφύγιο μακριά από την πατρίδα της. Για να  εγκατασταθεί στην Κέρκυρα που τόσο την είχε γοητεύσει η φυσική ομορφιά της, έχτισε το 1890 – 1891 το Αχίλλειο, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Ραφαήλο Καρίτο. Δεν πρόλαβε όμως να χαρεί  την  έπαυλη, αφού το 1898, έπεσε θύμα ενός αναρχικού Ιταλού που ήθελε να πάρει εκδίκηση για την καταπίεση της Βόρειας Ιταλίας από την αυτοκρατορία της.

Αξίζει κάποιος να επισκεφτεί αυτή την έπαυλη μοναδικής ομορφιάς και αρχιτεκτονικής. Είναι χτισμένο  στα 120 μετρά από το υψόμετρο της θάλασσας. Στην οροφή της αίθουσας υποδοχής θα δείτε τη νωπογραφία που απεικονίζει τις τέσσερις εποχές του χρόνου, ενώ στη κορυφή της σκάλας που οδηγεί στον πρώτο όροφο του παλατιού, δεσπόζει η μεγαλειώδης ελαιογραφία που απεικονίζει τον θρίαμβο του Αχιλλέα. Είναι έργο του Αυστριακού ζωγράφου Franz Matsch και φιλοτεχνήθηκε το 1892. Η Σίσσυ, έφτιαξε στο εσωτερικό του παλατιού κι ένα μικρό καθολικό παρεκκλήσι για να προσεύχεται. Επίσης, εντυπωσιακό είναι το περιστύλιο των 9 Μουσών στον εξωτερικό χώρο. Ξεχωριστή θέση στο κήπο κατέχει το περίφημο άγαλμα «ο Θνήσκων Αχιλλεύς». Είναι έργο του γερμανού γλύπτη Herter, o οποίος το δημιούργησε το 1884 και απεικονίζει τον πληγωμένο Αχιλλέα που προσπαθεί να αφαιρέσει το βέλος από τη φτέρνα του. Το ορειχάλκινο άγαλμα «ο Νικών Αχιλλεύς» ύψους 11 περίπου μέτρων, που απεικονίζει τον ομηρικό ήρωα επιβλητικό και μεγαλόπρεπο είναι κι αυτό μοναδικής ομορφιάς.

Το 1907, την έπαυλη αγόρασε ο Γουλιέλμος Β’ Κάιζερ, ο οποίος έκανε τις δικές του παρεμβάσεις στο κτίριο. Σε αυτόν οφείλεται και το όνομα στην παράλια με την γκρεμισμένη γέφυρα, δηλαδή, τη Γέφυρα του Κάιζερ. Η ιστορία αναφέρει ότι την γκρέμισαν οι Γερμανοί, λόγω του ότι δεν μπορούσαν να περάσουν από κάτω το βαρύ οπλισμό κατά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο.

Κατά τη διάρκεια του Α’ και Β’ Παγκοσμίου πολέμου το παλάτι μετατράπηκε σε νοσοκομείο. Το 1962 η Ελληνική κυβέρνηση το μίσθωσε σε μια γερμανική εταιρεία για να το ανακαινίσει και να δημιουργήσει καζίνο. Είναι αξιοσημείωτο, ότι ο βαρόνος φον Ριχτχόφεν, κατάφερε να συγκεντρώσει πολλά από τα απομακρυσμένα αντικείμενα και να ξαναδώσει στο παλάτι τη παλιά του λάμψη. Από το 1994 το Αχίλλειο πέρασε στην ιδιοκτησία του Ελληνικού κράτους. Από τότε και στο εξής, λειτουργεί ως μουσείο.

 Πληθυσμός

Κατά την χειμερινή περίοδο οι κάτοικοι είναι περίπου 900 άτομα. Κατά τη θερινή περίοδο, με τους επισκέπτες, φτάνουν περίπου τις  3000 άτομα.

Απασχόληση του πληθυσμού πριν τον τουρισμό και σήμερα

Οι κάτοικοι της Κέρκυρας παλιότερα ασχολούνταν επαγγελματικά με τους ελαιώνες, την κτηνοτροφία, την γεωργία και την αλιεία. Κάθε οικογένεια ήταν αυτόνομη και ότι χρειαζόταν το έφτιαχνε μόνη της. Σήμερα οι περισσότεροι ασχολούνται επαγγελματικά με τον τουρισμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Κατά την χειμερινή περίοδο ασχολούνται ερασιτεχνικά με τη γεωργία και κυρίως με το μάζεμα της ελιάς.

(Αν κάτι έχουμε  παράληψη  παρακαλώ ενημερώστε μας. Δεχόμαστε  οποιαδήποτε συμβουλή για  την ανάδειξη της περιοχή σας και γενικά για το καλό του κερκυραϊκού τουρισμού.)

  • Weddings


    istioploiko2
  • (English)