Αφιώνας

Απόσταση από την πόλη της Κέρκυρας

35 χλμ.Ο χρόνος με το αυτοκίνητο είναι περίπου 50 λεπτά.

Κοντινές περιοχές

Βόρεια 4 χλμ.Αρίλλας,ο χρόνος με το αυτοκίνητο περίπου 10 λεπτά.Νότια 2 χλμ.Άγιος Γεώργιος,χρόνος με το αυτοκίνητο περίπου 5 λεπτά.

Συγκοινωνία

Δείτε αναλυτικά τα δρομολόγια των πράσινων λεωφορείων www.ktelkerkyras.gr.Από και προς την πόλη της  Κέρκυρας ο χρόνος με το λεωφορείο είναι 1 ώρα και 30 λεπτά.

Μορφολογία παραλίας και θάλασσας 

Ο Αφιώνας διαθέτει δυο παραλίες . Την παραλία Πόρτο Τιμόνι με άμμο και βότσαλο τόσο στη παραλία όσο και μέσα στη θάλασσα,η οποία βαθαίνει ομαλά και  την παραλία  Αμφίονα με ψιλή άμμο έξω στη παραλία και στη θάλασσα που επίσης βαθαίνει ομαλά.

Η περιοχή διαθέτει

apartment bar restaurant super-market boat-rent view scuba-diving                                                                                                                  

Προέλευση ονομασίας

Το σημερινό όνομα του χωριού, προέρχεται από την ποικιλία αμφιόνη, η οποία είναι ποικιλία αμπελιού. Υπάρχουν επίσης εκδοχές, όπως του ότι η Ήβη, εξαιτίας της οποίας η Αχαράβη πήρε το όνομα της μετά της άχαρη ήβη, είχε αδελφό τον Αμφίονα και από αυτόν δόθηκε το όνομα. Επίσης, μια άλλη εκδοχή θέλει το χωριό να ‘βαπτίζεται’ εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης, δηλαδή, από τον αυχένα που σχηματίζεται πάνω στο βουνό στο οποίο βρίσκεται.

Ιστορία της περιοχής

Απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα προς το Μαθράκι, τους Οθωνούς και την Ερείκουσα, καθώς και προς πολλές άλλες βραχονησίδες και μικρότερα ακατοίκητα νησάκια, θα δούμε πως όλα κρύβουν  από μια μικρή δόση μυθολογίας και ίσως ιστορίας. Απέναντι από τον Αφιώνα, διακρίνεται ένας μικρός βράχος σε απόσταση λίγων μιλίων από τις ακτές, με το όνομα καράβι. Αυτό λοιπόν, φημολογείται πως είναι το πετρωμένο καράβι του Οδυσσέα, το οποίο έγινε έτσι από την οργή του Ποσειδώνα προς εκείνον. Δεν θα ήταν λογικό, να επισκεφτείτε το χωριό και να μην κατηφορίσετε στο Πόρτο Τιμόνι. Εκεί, υπάρχουν  υπέροχοι κόλποι. Η διαδρομή από την παραλία  για το χωριό, διαρκεί  πεζοπορία 30 λεπτά. Συστήνουμε να φοράτε αθλητικά παπούτσια για να απολαύσετε κάτι το μοναδικό. Tο χωριό του Aφιώνα είχε πρωτοκατοικηθεί τον 6ο αι. π.X., αλλά εγκαταλείφθηκε λίγο αργότερα για να ξανακατοικηθεί τον 8ο αι. μ.X..

Πληθυσμός

Κατά την χειμερινή περίοδο οι κάτοικοι είναι περίπου 200 άτομα. Κατά τη θερινή περίοδο, με τους επισκέπτες, φτάνουν περίπου τα 1000 άτομα.

Απασχόληση του πληθυσμού πριν τον τουρισμό και σήμερα

Οι κάτοικοι της περιοχής, παλιότερα ασχολούνταν επαγγελματικά με τους ελαιώνες, την κτηνοτροφία, την γεωργία και την αλιεία. Κάθε οικογένεια ήταν αυτόνομη και ότι χρειαζόταν το έφτιαχνε μόνη της. Σήμερα οι περισσότεροι ασχολούνται επαγγελματικά με τον τουρισμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Κατά την χειμερινή περίοδο ασχολούνται ερασιτεχνικά με τη γεωργία και κυρίως με το μάζεμα της ελιάς.

(Αν έχουμε παραλείψει κάτι, παρακαλώ ενημερώστε μας. Δεχόμαστε οποιαδήποτε συμβουλή για την ανάδειξη της περιοχής σας και γενικά, για το καλό του κερκυραϊκού τουρισμού.)

  • Weddings


    istioploiko2
  • (English)