Άγιος Γόρδιος

Απόσταση από την πόλη της Κέρκυρας

16 χλμ. Ο Χρόνος με το αυτοκίνητο είναι περίπου 22 λεπτά.

Κοντινές περιοχές

Βόρεια 10 χλμ.Γιαλισκάρι,περίπου 18 λεπτά με το αυτοκίνητο.Νότια 8 χλμ.Παραμόνας,περίπου 15 λεπτά με το αυτοκίνητο.

Συγκοινωνία

Δείτε αναλυτικά τα δρομολόγια των πράσινων λεωφορείωνwww.ktelkerkyras.gr.Από και προς την πόλη της  Κέρκυρας ο χρόνος με το λεωφορείο είναι  περίπου 40 λεπτά.

Μορφολογία παραλίας και θάλασσας

Ψιλή άμμος έξω .Βαθαίνει ομαλά,μέσα έχει  ψιλή άμμο.

Η περιοχή διαθέτει

water-spor super-market sunbed sea-buggy restaurant health-center bar boat-rent a-t-m apartment

 Προέλευση ονομασίας

Ο Άγιος Γόρδιος πήρε το όνομά του από την εκκλησία που βρίσκεται στην περιοχή αυτή. Λόγω της Ορθόδοξης πίστης των Ελλήνων, κάθε χωριό της Κέρκυρας έχει και μία εκκλησία με τον προστάτη Άγιο του χωριού. Έτσι, κι εδώ ο προστάτης ήταν ο Άγιος Γόρδιος, ο οποίος φρόντιζε την περιοχή κι έδωσε το όνομά του στην τοποθεσία.  Στην Κέρκυρα υπάρχουν δυο περιοχές με το ίδιο όνομα.Άγιος Γόρδιος & Άγιος Γόρδιος Νότου.

Ιστορία της περιοχής

Είναι το επίνειο  των Σιναράδων και του Kάτω Γαρούνα οι περισσότερες ιδιοκτησίες εδώ ανήκουν στους κατοίκους Των  ορεινών  αυτών  χωρίων.Κατηφορίζοντας θα απολαύσετε την θεά από τον  βράχο του Aερόστατου που παλιότερα ονομαζόταν Bάρδια γιατί από εκεί επέβλεπαν τις δυτικές ακτές στα χρόνια των πειρατών.Στο νότιο άκρο του Άη-Γόρδη βρίσκεται το περίφημο Oρθολίθι, ένας επιβλητικός βράχος μέσα στη θάλασσα.Η περιοχή άρχισε να αναπτύσσετε τουριστικά στης αρχές του 1980.

Πληθυσμός

Κατά την χειμερινή περίοδο οι κάτοικοι είναι περίπου 40 άτομα. Κατά τη θερινή περίοδο, με τους επισκέπτες, φτάνουν περίπου τις  2000 άτομα.

Απασχόληση του πληθυσμού πριν τον τουρισμό και σήμερα

Οι κάτοικοι παλιότερα ασχολούνταν επαγγελματικά με τους ελαιώνες, την κτηνοτροφία, την γεωργία και την αλιεία. Κάθε οικογένεια ήταν αυτόνομη και ό,τι χρειαζόταν το έφτιαχνε μόνη της. Σήμερα οι περισσότεροι ασχολούνται επαγγελματικά με τον τουρισμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Κατά την χειμερινή περίοδο ασχολούνται ερασιτεχνικά με τη γεωργία και κυρίως με το μάζεμα της ελιάς.

(Αν κάτι έχουμε  παράληψη  παρακαλώ ενημερώστε μας. Δεχόμαστε  οποιαδήποτε συμβουλή για  την ανάδειξη της περιοχή σας και γενικά για το καλό του κερκυραϊκού τουρισμού.)

  • Weddings


    istioploiko2
  • (English)