Μπενίτσες

Απόσταση από την πόλη της Κέρκυρας

11  χλμ. Ο χρόνος με το αυτοκίνητο είναι περίπου 15 λεπτά.

Κοντινές περιοχές

Βόρεια 4 χλμ. Γέφυρα Κάιζερ,χρόνος με το αυτοκίνητο 7 λεπτά.Νότια 7 χλμ. Άγιος Ιωάννης,χρόνος με το αυτοκίνητο 10 λεπτά.

ΣυγκοινωνίαΔείτε αναλυτικά τα δρομολόγια των πρασίνων λεωφορείων www.astikoktelkerkyras.gr .Από και προς την πόλη της Κέρκυρας ο  χρόνος με το λεωφορείο είναι  25 λεπτά περίπου.

Μορφολογία παραλίας και θάλασσας                                                                                                

Άμμος και βότσαλο έξω. Βαθαίνει ομαλά,μέσα έχει ψιλή άμμο.Διαθέτει πολύ καλό λιμάνι για διανυκτέρευση μηχανοκίνητων ή ιστιοπλοϊκών σκαφών.

Η περιοχή διαθέτει                                                                                                                             

water-sporwashing-machine super-market sunbed sea-buggy port restaurant pharmacy police-station bar boat-rent a-t-m apartment

Προέλευση ονομασίας

Μία παράδοση από τις πολλές, αναφέρει ότι το όνομα ανήκε σε κάποιο πειρατή που βγήκε για να θαυμάσει  το μέρος. Μπενίτσες λεγόταν το καράβι του, από όπου πήρε και το όνομά της η περιοχή.

Ιστορία της περιοχής

Στις μάχες που έγιναν το 1535 είχαν λάβει μέρος και πλοία από τη Γένοβα. Ένα απ’ αυτά βούλιαξε ανοιχτά του φρουρίου και όλοι οι ναύτες που διασώθηκαν κατέφυγαν στη στεριά. Οι συνθήκες της εποχής, δεν τους επέτρεπαν την επιστροφή τους στην πατρίδα κι έτσι παρέμειναν εγκλωβισμένοι  στο νησί. Το 1537 οι Τούρκοι σε μια από τις αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες κατάληψης της πόλης της Κέρκυρας, φεύγοντας, πήραν μαζί τους 20.000 άνδρες, που τους πούλησαν σαν σκλάβους στα σκλαβοπάζαρα της Αιγύπτου. Οι Ενετοί, έδωσαν προνόμια και γη σε όσους ήθελαν να έρθουν και να εγκατασταθούν, από την τουρκοκρατούμενη τότε Ελλάδα, στην Κέρκυρα. Έτσι δημιουργήθηκε ένα κύμα μετανάστευσης κυρίως από την Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο αλλά ακόμη και την Κρήτη. Οι Άγγλοι στο διάστημα που ήταν στο νησί (1814 έως 1864) έχτισαν υδραγωγείο. Μπορούμε να θαυμάσουμε ακόμα τα ερείπια  Ρωμαϊκών λουτρών με ψηφιδωτό δάπεδο, καθώς και ερείπια Ρωμαϊκής έπαυλης με λουτρό, που σώζονται στο κέντρο του χωριού των Μπενιτσών. Οι τοίχοι έχουν πάχος σχεδόν ένα μέτρο (90 εκατοστά). Υπάρχει επίσης, δεξαμενή νερού της οποίας ο πυθμένας βρίσκεται 2,50 μέτρα χαμηλότερα από την επιφάνεια της γης.

Πληθυσμός

Κατά την χειμερινή περίοδο οι κάτοικοι είναι περίπου 800 άτομα. Κατά τη θερινή περίοδο, με τους επισκέπτες, φτάνουν περίπου τις 3000 άτομα.

Απασχόληση του πληθυσμού πριν τον τουρισμό και σήμερα

Οι κάτοικοι της περιοχής παλιότερα ασχολούνταν επαγγελματικά με τους ελαιώνες, την κτηνοτροφία, την γεωργία και την αλιεία. Κάθε οικογένεια ήταν αυτόνομη και ό,τι χρειαζόταν το έφτιαχνε μόνη της. Σήμερα, οι περισσότεροι ασχολούνται επαγγελματικά με τον τουρισμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Κατά την χειμερινή περίοδο, ασχολούνται ερασιτεχνικά με τη γεωργία και κυρίως, με το μάζεμα της ελιάς και την αλιεία

 

(Αν έχουμε παραλείψει κάτι, παρακαλώ ενημερώστε μας. Δεχόμαστε οποιαδήποτε συμβουλή για την ανάδειξη της περιοχής σας και γενικά, για το καλό του κερκυραϊκού τουρισμού.)

  • Weddings


    istioploiko2
  • (English)