Κέρκυρα

Κοντινές περιοχές

Βόρεια της Κέρκυρας 7 χλμ. Κοντόκαλι χρόνος με το αμάξι περίπου 11 λεπτά.Νότια της Κέρκυρας 6 χλμ.Κανόνι χρόνος με το αμάξι περίπου 8 λεπτά.

Ιστορία της Κέρκυρας από το 1272 έως σήμερα

Το 1272 κύριος της Κέρκυρας γίνεται ο βασιλέας του Γαλλικού Κράτους.
Με το θάνατο του, υψώθηκε στο φρούριο η σημαία της Βενετίας στις 20 Μαρτίου1386.
Η Βενετία, για να προστατεύσει τους κατοίκους, οχύρωσε την πόλη κατασκευάζοντας τείχη, ενισχύοντας το παλαιό φρούριο και την κατασκευή του νέου φρουρίου. Περιτείχισαν την πόλη κατασκευάζοντας την, πόρτα της Σπηλιάς και η πόρτα του Αγίου Νικολάου σώζονται ακόμη. Η πόρτα Ραΐμόντου (η αλλιώς πόρτα «Ρεμούντα») και η πόρτα Ρεάλε, έχουν καταστραφεί.

Στα 411 χρόνια της Βενετικής κατοχής, μια μάχη έμεινε στην ιστορία της Κέρκυρας.
Το πρωί της 8 Ιουλίου 1716, 30 χιλιάδες τούρκοι αποβιβάζονται στα Γουβιά και στον Ύψο.
Ο αξιωματικός Σαλιμβούργος μόνο με 5 χιλιάδες της φρουράς και 3 χιλιάδες εθελοντών Κερκυραίων, αρνήθηκε την παράδοση και τότε οι Τούρκοι εξαπέλυσαν σφοδρές εφόδους, κυρίως στο νέο φρούριο.
Στις 8 Αυγούστου οι Τούρκοι επιτίθενται κατά του φρουρίου με σφοδρότητα, αποφασιστικότητα και με τη σιγουριά εκείνη που τους έδινε η αριθμητική τους υπεροχή. Δυστυχώς γι αυτούς, ο Σαλιμβούργος, με αυταπάρνηση και με αξιοθαύμαστη ανδρεία απέκρουσε και αυτήν την έφοδο των Τούρκων, προκαλώντας τους μεγάλες απώλειες.

Την επόμενη μέρα τρομερή καταιγίδα έπληξε το τουρκικό στρατόπεδο. Πνίγηκαν στρατιώτες, ζώα και βράχηκε η μπαρούτη των κανονιών. Συγχρόνως, οι δυσάρεστες ειδήσεις που έλαβαν από τον πόλεμο της Ευρώπης, επέδρασαν ψυχολογικά και στις 11 Αυγούστου έλυσαν την πολιορκία. Έτσι, αναχώρησαν εσπευσμένως, αφήνοντας στο πεδίο της μάχης 15 χιλιάδες νεκρούς.

Από την φρουρά της Κέρκυρας βρήκαν το θάνατο 1500 πολεμιστές. Σε ανάμνηση της νίκης, γίνεται η λιτανεία του Αγίου στις 11 Αυγούστου.

Ο αριθμός των κατοίκων έφθασε τις 50 χιλιάδες και άρχισε πάλι η Κερκυραϊκή γη ν’ ανθίζει.

Τρία εκατομμύρια ελιές υπάρχουν σήμερα στο νησί.

Την εποχή της ενετικής κατοχής, δημιουργήθηκε για λόγους αμυντικούς η πλατεία Σπιανάδα. Η διαμόρφωση της έγινε για να υπάρχει πεδίο δράσης και ορατότητας  για τους αμυνόμενους στο Παλαιό Φρούριο και απόσταση ανάμεσα στο Φρούριο και στην πόλη.

Ο χώρος αυτός άρχισε να διαμορφώνεται το 1516. Η τελική μορφή όλων των κατεδαφίσεων , τελείωσε το 1628.

Τα καντούνια (στενοί  δρόμοι) που οδηγούν στην Πλατεία, έπρεπε να είναι κάθετοι προς αυτήν.

Η λεωφόρος   που οδηγεί στην είσοδο του φρουρίου, χωρίζει την Σπιανάδα σε δύο μέρη. Το βόρειο που ονομάζεται  Κάτω Σπιανάδα ,και το νότιο Άνω Σπιανάδα .

Τ’ όνομα Σπιανάδα προήλθε από το Ιταλικό spianare, που σημαίνει επιπεδώνω και επειδή για τους αμυντικούς λόγους που προαναφέραμε κατεδαφίστηκαν όλες οι οικοδομές εκεί, και ισοπεδώθηκε κάθε λόφος, έγινε η πλατεία επίπεδη (spianata). Με τον καιρό οι κάτοικοι καθιέρωσαν την ονομασία Σπιανάδα.

Στις 17 Οκτωβρίου 1797 τελειώνει η Βενετική κατοχή που υπήρξε για 411 χρόνια. Στις 21 Φεβρουαρίου 1799 η Κέρκυρα ήρθε στα χέρια των Ρώσων. Το πρωτόκολλο υπογράφεται  στην Pωσική ναυαρχίδα, “Άγιος Παύλος”.

Γραμματέας του νεοσύστατου Κράτους  διορίζεται ο Ιωάννης Καποδίστριας και μετέπειτα Κυβερνήτης της Ελλάδας. Η Ρωσία γίνεται κύριος της Κέρκυρας, για 7 χρόνια.

Στις 20 Αυγούστου 1807, γαλλικός στρατός 1500 στρατιωτών, έφθασε στην Κέρκυρα.

Οι Γάλλοι έμειναν στα Επτάνησα 7 χρόνια μέχρι τις 23 Απριλίου του 1814, οπού ξεκίνησαν την οικοδόμηση του  Λιστόν.

Τότε αρχίζει η Αγγλική κατοχή, που κράτησε 50 χρόνια, μέχρι το 1864 και έγινε η ένωση με την Ελλάδα  21 Μαΐου. Στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο, μετά την ήττα της Σερβίας το Δεκέμβριο του 1916, περίπου 150 χιλιάδες άνδρες, μεταφέρθηκαν και στρατοπέδευσαν στην Κέρκυρα. Μαζί με το στρατό έφθασε και η Σερβική Βουλή, που της παραχωρήθηκε το Δημοτικό θέατρο για τις συνεδριάσεις της.

Την 1η Νοεμβρίου 1940, ιταλικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν την Κέρκυρα. Η πόλη καταστρέφεται και ερημώνεται. Στις 28 Απριλίου 1941,  αποβιβάσθηκαν στην Κέρκυρα οι πρώτες ιταλικές δυνάμεις κατοχής.

Οι Γερμανοί τη νύχτα της 13 Σεπτεμβρίου 1943, με αλλεπάλληλα σμήνη αεροπλάνων, βομβαρδίζουν και καίνε την πόλη. Στις 25 Σεπτεμβρίου, οι Γερμανοί αποβιβάζονται στην Κέρκυρα. Τέλος στις 9 Οκτωβρίου 1944,ο γερμανικός στρατός, ηττημένος από τους συμμάχους, εγκαταλείπει την Κέρκυρα.

Σήμερα, το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων του νομού της Κέρκυρας ασχολείται με τη γεωργία και τον τουρισμό. Κυρίως καλλιεργούνται ελιές, αμπέλια, οπωροφόρα δέντρα, πατάτες και εσπεριδοειδή. Ο νομός της Κέρκυρας διαθέτει και σημαντική κτηνοτροφική παραγωγή. Ανεπτυγμένη είναι, επίσης, η μελισσοκομία που παράγει πολύ καλής ποιότητας μέλι.

Από βιομηχανική  άποψη στο νομό Κέρκυρας υπάρχουν εργοστάσια ελαιουργίας. Ο τουρισμός ωστόσο είναι η σημαντικότερη βιομηχανία. Η Κέρκυρα έχει έκταση 641 τετρ. χλμ. και πληθυσμό 111.975 κατοίκους (απογραφή 2001).

Πρωτεύουσα: Κέρκυρα (28.185 κάτοικοι)

Τι διαθέτει

Η πόλη της Κέρκυρας είναι μια σύγχρονη πόλη που καλύπτει όλα τα γούστα των πελατών, από επώνυμες αλυσίδες  καταστημάτων έως πολύ μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.

Παραλίες

Το κέντρο της Κέρκυρας διαθέτει 3 τοποθεσίες για μπάνια: Μόν ρεπό, Φαληράκι ,και την δημοτική παράλια στις Αλυκές.

Πως πήρε το όνομα

Το όνομα Κέρκυρα ή Κορυφή η Κορφοί ή Corfu  επικρατεί λόγω των δύο υψηλότερων κορυφών του παλαιού και νέου φρούριου.

Μόνιμη κάτοικοι χειμώνα καλοκαίρι:

Ενώ Κατά την Χειμερινή περίοδο οι κάτοικοι στο κέντρο είναι περίπου 30.000 κατά την καλοκαιρινή περίοδο με τους επισκέπτες είναι 80.000.

Μέρη που πρέπει να επισκεφτείτε:

Το Παλαιό Φρούριο

Στον 8ο αι. οι Βυζαντινοί έκαναν τα πρώτα τείχη και την πρώτη τάφρο – την “Κόντρα Φόσα” που χωρίζει το φρούριο από την πόλη ενώ κατά τον 1400  οι Βενετοί υπό τη σκιά της Τουρκικής απειλής επέκτειναν τους προμαχώνες και την τάφρο. Μέσα στο φρούριο είναι  παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου που κατασκευάστηκε από τους Βρετανούς το 1840.

Το Νέο Φρούριο

Το νέο φρούριο  χτίστηκε το 1570  από τους Ενετούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι για τη δημιουργία του χρειάστηκε να κατεδαφιστούν 2.000 σπίτια και εκκλησίες καθώς και η PortaReale μια από τις ομορφότερες πύλες της πόλης.Σήμερα χρησιμοποιείται  από το Πολεμικό Ναυτικό.

Ο Άγιος Σπυρίδωνας

Είναι αφιερωμένο στον προστάτη της Κέρκυρας τον Άγιο Σπυρίδωνα, που σύμφωνα με την παράδοση έσωσε στο παρελθόν τους κατοίκους από επιδημίες και στο πλευρό τους εναντίον των Τούρκων, το 1673 και το 1716. Το λείψανο του Αγίου αποτελεί ιερό κειμήλιο του ναού και φυλάσσεται σε ασημένια λάρνακα .

Το Δημαρχείο

Το κτίριο που χτιζόταν επί 30 χρόνια από το 1663 ήταν η στοά των ευγενών “loggianobili” ενώ αργότερα έγινε θέατρο που ονομάστηκε SanGiacomo. Εδώ παίζονταν και όπερες και μάλιστα διευθυντής της όπερας υπήρξε και ο Μάντζαρος.

Το κτήριο έγινε Δημαρχείο στις αρχές του 20ου αιώνα και είναι το μόνο κτήριο στην πόλη με λαξευτή τοιχοποιία.

Λιστόν

Μια βόλτα στην  Παλιά Πόλη της Κέρκυρας δεν μπορεί να μην καταλήξει στο Λιστόν με τις υπέροχες καμάρες,να απολαύσετε τον καφέ σας. Η οικοδόμηση  ξεκίνησε επί   Β΄ Γαλλικής Κυριαρχίας του νησιού μεταξύ 1807-1814 σε σχέδια του Γάλλου μηχανικού Ματτιέ ντε Λεσέψ, πατέρα του κατασκευαστή της Διώρυγας του Σουέζ.

Πως πήρε το όνομα.

Στη βενετσιάνικη διάλεκτο «lista» σημαίνει ο «φαρδύς και ίσιος δρόμος περιπάτου» εξού και το Λιστόν Ταυτόχρονα  σημαίνει και  «ξύλινος πήχης», στον οποίο αναγράφονταν κατάλογοι (λιστα)με τα ονόματα των ευγενών, το librod’ oro, οι οποίοι είχαν το αποκλειστικό δικαίωμα να απολαμβάνουν τον περίπατο τους στο συγκεκριμένο δρόμο.

Μον-Ρεπό

Το Μον Ρεπό,  απέχει  2 χλμ από την πόλη της Κέρκυρας. Εκέι έχτισε τη θερινή του έπαυλη το 1831 ο Άγγλος Αρμοστής των Ιονίων Νήσων Φρέντερικ Άνταμ (FredericAdam) για χάρη της αγαπημένης του γυναίκας, της Κερκυραίας Νίνας Παλατιανού. Το 1864, μετά την Ένωση  με την Ελλάδα, ο δήμος της Κέρκυρας παραχώρησε το παλάτι στον Γεώργιο τον Α’ προκειμένου να το χρησιμοποιούν ως θερινή κατοικία. Ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ ήταν  εκείνος που του έδωσε  το όνομα MonRepos (Ανάπαυση Μου). Στο παλάτι, φιλοξενήθηκε  το 1863,  η αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ,  πριγκίπισσα Σίσσι, πριν χτίσει, μαγεμένη από την Κέρκυρα, το Αχίλλειο, ενώ εδώ γεννήθηκε και ο Φίλιππος ο μετέπειτα Δούκας του Εδιμβούργου και σύζυγος της Βασίλησας της Αγγλίας, Ελισάβετ.

Με το 1967 επιστράφηκε στο Δήμο της Κέρκυρας. Ο πρώην βασιλιάς της Ελλάδος Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ τα διεκδίκησε ως προσωπική περιουσία. Το 1991, η Δικαιοσύνη απεφάνθη ότι το Μον Ρεπό ανήκει στο λαό της Κέρκυρας (Αφού αποζημίωσε). Στην απόφαση αυτή βοήθησαν πολύ  τα ερείπια των αρχαίων ναών,  που σύμφωνα με τις αρχαιολογικές μαρτυρίες πιστεύεται ότι ανήκει στον Απόλλωνα, και της Ήρας. Στην έκταση του εκτεινόταν η Παλαιόπολη, η αρχαία πόλη της Κέρκυρας και το παλάτι του Βασιλιά Αλκίνοου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μέχρι και το 1991 η πρόσβαση στο κτήμα για τους επισκέπτες ήταν αδύνατη.

Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης

Είναι αφιερωμένο στην τέχνη της Άπω Ανατολής και της Ινδίας και στεγάζεται στο Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου. Το κτήριο είναι κατασκευασμένο από πωρόλιθο Μάλτας και κτίστηκε ανάμεσα στα 1760 και 1823. Χρησιμοποιήθηκε ως το βρετανικό διοικητικό κέντρο. Παράλληλα, υπήρξε έδρα , της Ιονίου Βουλής. Από το 1928 στεγάζει το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης το οποίο αριθμεί περίπου 10.500 αντικείμενα. Επειδή περιλάμβανε 400 έργα από την Ιαπωνία, την Κορέα, το Νεπάλ, το Θιβέτ, το Πακιστάν, την Ινδία, και την Καμπότζη, είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει το όνομα του σε ”Μουσείο Ασιατικής Τέχνης”.

  • Weddings


    istioploiko2
  • (English)