Κανόνι

Απόσταση από την πόλη της Κέρκυρας

6 χλμ. O χρόνος με το αυτοκίνητο είναι περίπου 8 λεπτά.

Κοντινές περιοχές

Βόρεια 6 χλμ.Κέρκυρα,χρόνος με το αυτοκίνητο 8 λεπτά.Νότια 6 χλμ.Πέραμα,χρόνος με το αυτοκίνητο 8 λεπτά.

Συγκοινωνία

Δείτε αναλυτικά τα δρομολόγια των λεωφορείων  www.astikoktelkerkyras.gr .Από και προς την πόλη της  Κέρκυρας ο χρόνος με το λεωφορείο είναι 15 λεπτά περίπου.

Μορφολογία παραλίας και θάλασσας                                                                                               

Ψιλή άμμο έξω. Βαθαίνει ομαλά,μέσα έχει ψιλή άμμο.

 Η περιοχή διαθέτει

washing-machine view super-market sunbed pharmacy restaurant port health-center bar apartment a-t-m

 Προέλευση ονομασίας

Το κανόνι, πήρε το όνομά του από ένα κανόνι πυροβολαρχίας που είχε τοποθετηθεί στην νότια άκρη της χερσονήσου από τους Γάλλους το 1798. Αυτό ενίσχυε την    προστασία του νησιού. Μέχρι και σήμερα, το κανόνι αυτό βρίσκεται ακόμα εκεί.

 

 Ιστορία της περιοχής.

Στο  Κανόνι υπήρχε η αρχαία πόλη της Κέρκυρας, η οποία ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ.. Εκεί βρίσκεται ο αρχαίος ναός της Αρτέμιδος, τα μνημεία και η Ακρόπολη,  όπου σήμερα υπάρχει η περιοχή της Ανάληψης. Στην ενδοχώρα βρίσκονται τα ερείπια του ναού της Αθηνάς.

Η λιμνοθάλασσα απέναντι, ήταν μισθωμένη από τον  Κωνσταντή Χαλικιόπουλο, από τον οποίο δόθηκε και το όνομα στη λίμνη. Εκεί παλιότερα λειτουργούσε  ιχθυοτροφείο. Αυτό, έδωσε πολύ τροφή στα δύσκολα χρόνια και επιβίωσαν πολλές οικογένειες στην πόλη της Κέρκυρας και την γύρω περιοχή. Επίσης, υπήρχαν  σπάνια,  είδη ψαριών και οστρακοειδών, ερπετά και αμφίβια ζώα.

Αξίζει να δείτε την όμορφη θέα προς το Ποντικονήσι με το μοναστήρι του Παντοκράτορα, αλλά και προς το μοναστήρι της Βλαχέρνας. Κατά τα χρόνια της βασιλείας  του Όθωνα, στο Ποντικονήσι χτίστηκε μοναστήρι με εκκλησία αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου. Μόνο αυτή την ημέρα επιτρέπεται η επίσκεψη στο νησί για προσκύνημα. Διαφορετικά κατά τις άλλες ημέρες επιτρέπεται μόνον η στιγμιαία επίσκεψη και η άμεση αναχώρηση από το βράχο, και μάλιστα μόνο σε ορισμένα σημεία του, κάτω από την επίβλεψη υπευθύνων φυλάκων.

Το Κανόνι, είναι ο παράδεισος για τους παρατηρητές αεροπλάνων, αφού βρίσκονται πιο ψηλά απ’ ότι το αεροπλάνο που πλησιάζει τον αεροδιάδρομο. Έτσι, είναι σε  θέση να διακρίνουν εύκολα τις προσγειώσεις και τις απογειώσεις.

 Πληθυσμός

Κατά την χειμερινή περίοδο οι κάτοικοι είναι περίπου 1000 άτομα. Κατά τη θερινή περίοδο, με τους επισκέπτες, φτάνουν περίπου τις  3000 άτομα.

 Απασχόληση του πληθυσμού πριν τον τουρισμό και σήμερα.

Ελαιώνες, κτηνοτροφία, γεωργία, αλιεία.Σήμερα οι περισσότεροι ασχολούνται με τον τουρισμό.

(Αν κάτι έχουμε  παράληψη  παρακαλώ ενημερώστε μας. Δεχόμαστε  οποιαδήποτε συμβουλή για  την ανάδειξη της περιοχή σας και γενικά για το καλό  του κερκυραϊκού τουρισμού.)

  • Weddings


    istioploiko2
  • (English)