Παλαιοκαστρίτσα

Απόσταση από την πόλη της Κέρκυρας

24 χλμ. Ο χρόνος με το αυτοκίνητο είναι περίπου 25 λεπτά.

Κοντινές περιοχές

Βόρεια 6 χλμ.Λάκωνες-Αγγελόκαστρο,χρόνος με το αυτοκίνητο 12 λεπτά.Νότια 6 χλμ.Λιαπάδες,χρόνος με το αυτοκίνητο 12 λεπτά.

Συγκοινωνία

Δείτε αναλυτικά τα δρομολόγια των πρασίνων λεωφορείων www.ktelkerkyras.gr.Από και προς την πόλη της  Κέρκυρας ο χρόνος  με το λεωφορείο είναι περίπου 40 λεπτά.

Μορφολογία παραλίας και θάλασσας                                                                                                

Άμμος και βότσαλο έξω. Βαθαίνει απότομα και μέσα έχει ψιλή άμμο. Διαθέτει πολύ καλό λιμάνι για διανυκτέρευση μηχανοκίνητων ή ιστιοπλοϊκών σκαφών.

Η περιοχή διαθέτει                                                                                                                             

apartment camping bar restaurant sunbed super-market a-t-m pharmacy health-center water-spor boat-rent sea-buggy gas-station view port scuba-diving

Προέλευση ονομασίας

Το όνομα  Παλαιοκαστρίτσα, σημαίνει η Παναγία του παλιού κάστρου, από το βυζαντινό μοναστήρι που είναι στην κορυφή του βράχου. Από εκεί πήρε και το όνομά της η περιοχή. Το όνομα των Λακώνων προδίδει την προέλευση των ιδρυτών του. Πρόκειται για Πελοποννήσιους και συγκεκριμένα από την Λακωνία, που εγκαταστάθηκαν εδώ.

Ιστορία της περιοχής

Είναι το επίνειο των Λακώνων. Οι περισσότερες ιδιοκτησίες εδώ ανήκουν στους κατοίκους του ορεινού αυτού χωριού. H βόρεια χερσόνησος ανήκει το ιστορικό βυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας της Παλαιοκαστρίτσας, μοναστήρι της Θεοτόκου, που ιδρύθηκε το 1225. O κόλπος του Aλύπα έχει τις εγκαταστάσεις του πολεμικού Nαυτικού κι ένα μικρό λιμανάκι. Το Kολόβρι είναι ένας βράχος μέσα στη θάλασσα. Στον κόλπο της Παλιοκαστρίτσας, υπάρχει ένα από τα πετρωμένα καράβια που αποδίδονται στον Oδυσσέα. Αξίζει κάποιος να πάρει τον ανηφορικό δρόμο στην αρχή του τουριστικού θερέτρου και να επισκεφτεί, τη θέση Μπέλλα Βίστα, που βρίσκεται έξω από το χωριό Λάκωνες. Μπορεί επίσης, να θαυμάσει το υπέροχο σύμπλεγμα όρμων και κόλπων της Παλαιοκαστρίτσας. Η τοποθεσία Bella Vista είναι θαυμαστή, αφού όπως λέγεται έχει θέα ένα από τα καλύτερα τοπία της Mεσογείου.

Πληθυσμός

Κατά την χειμερινή περίοδο οι κάτοικοι είναι περίπου 50 άτομα. Κατά τη θερινή περίοδο, με τους επισκέπτες, φτάνουν περίπου τις 5000 άτομα.

Απασχόληση του πληθυσμού πριν τον τουρισμό και σήμερα

Οι κάτοικοι της περιοχής παλιότερα ασχολούνταν επαγγελματικά με τους ελαιώνες, την κτηνοτροφία, την γεωργία και την αλιεία. Κάθε οικογένεια ήταν αυτόνομη και ότι χρειαζόταν το έφτιαχνε μόνη της. Σήμερα οι περισσότεροι ασχολούνται επαγγελματικά με τον τουρισμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Κατά την χειμερινή περίοδο ασχολούνται ερασιτεχνικά με τη γεωργία και κυρίως με το μάζεμα της ελιάς και την αλιεία.

 

(Αν έχουμε παραλείψει κάτι, παρακαλώ ενημερώστε μας. Δεχόμαστε οποιαδήποτε συμβουλή για την ανάδειξη της περιοχής σας και γενικά, για το καλό του κερκυραϊκού τουρισμού.)

  • Weddings


    istioploiko2
  • (English)