Πέλεκας

Απόσταση από την πόλη της Κέρκυρας

15 χλμ. Χρόνος με το αυτοκίνητο είναι περίπου 23 λεπτά.
Κοντινές περιοχές

Βόρεια 4 χλμ.Γλυφάδα,περίπου 9 λεπτά με το αυτοκίνητο.Νότια 3 χλμ.Κοντογιαλός,περίπου 6 λεπτά με το αυτοκίνητο.

Συγκοινωνία

Δείτε αναλυτικά τα δρομολόγια των πράσινων λεωφορείων www.ktelkerkyras.gr.Από και προς την πόλη της  Κέρκυρας ο χρόνος με το λεωφορείο είναι περίπου 35 λεπτά.

Η περιοχή διαθέτει

apartment bar restaurant super-market view


Προέλευση ονομασίας

 Η περιοχή ονομάστηκε Πέλεκας, λόγω της ξυλείας, που υπάρχει στο ορεινό αυτό χωριό. Την εποχή εκείνη, δεν υπήρχαν τα σημερινά εργαλεία. Έτσι, οι κάτοικοι για να κόψουν τα δέντρα, τα «πελεκούσαν». Από εδώ, προέκυψε και το όνομα Πέλεκας.

Ιστορία της περιοχής

Ο Πέλεκας είναι το μόνο χωριό που αναπτύχτηκε τουριστικά στην ενδοχώρα .Οι λόγοι ήταν δύο. Πρώτο.Έγινε διάσημο εξαιτίας του θρόνου του Κάιζερ από όπου συνήθιζε να ρεμβάζει την θέα σε 360 μοίρες στην υποκείμενη πεδιάδα.Δεύτερο. Η εντυπωσιακή δύση ηλίου.Κατά τα αλλά είναι ένα τυπικό Ελληνικό χωριό με τις εκκλησίες, τους μικρούς δρόμους και ένα περιβάλλον  μακριά από τον μαζικό τουρισμό.Το χωριό είναι κτισμένο σε ένα λόφο ύψους  270 μέτρα, όπου βρίσκονται ακόμα τα ερείπια του διάσημου Kaiser Throne (ο θρόνος του Kaiser).

Πληθυσμός

Κατά την χειμερινή περίοδο οι κάτοικοι είναι περίπου 330 άτομα. Κατά τη θερινή περίοδο, με τους επισκέπτες, φτάνουν περίπου τις  950 άτομα.

Απασχόληση του πληθυσμού πριν τον τουρισμό και σήμερα

Οι κάτοικοι  παλιότερα ασχολούνταν επαγγελματικά με τους ελαιώνες, την κτηνοτροφία, την γεωργία . Κάθε οικογένεια ήταν αυτόνομη και ό,τι χρειαζόταν το έφτιαχνε μόνη της. Σήμερα οι περισσότεροι ασχολούνται επαγγελματικά με τον τουρισμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Κατά την χειμερινή περίοδο ασχολούνται ερασιτεχνικά με τη γεωργία και κυρίως με το μάζεμα της ελιάς.(Αν κάτι έχουμε  παράληψη  παρακαλώ ενημερώστε μας. Δεχόμαστε  οποιαδήποτε συμβουλή για  την ανάδειξη της περιοχή σας και γενικά για το καλό του κερκυραϊκού τουρισμού.)

  • Weddings


    istioploiko2
  • (English)